De AEX-index stond drie kwartier na de opening 2,2 procent hoger op 303,66 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen won 1,8 procent en stond op 496,17 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 1,5 en 2,8 procent. De Spaanse Ibex-index boekte een winst van 4,3 procent en de beurs in Milaan stond 3,6 procent hoger.
De Europese leiders besloten in de nacht van donderdag op vrijdag onder meer dat het noodfonds ESM direct de noodlijdende bankensector in Spanje kan helpen en ook obligaties van eurolanden kan gaan kopen. Ook komt er een vorm van gezamenlijk bankentoezicht.
Rente
Handelaar Rob Koenders is sceptisch over Brusselse afspraken. ,,De beurzen reageren euforisch, maar als iedereen goed zijn best doet is de pot snel leeg en zal blijken dat er veel te weinig in zit”.
De afspraken hielpen in ieder geval wel de rentes op Spaanse en Italiaanse staatsobligaties alvast fors te verlagen. Vrijdagochtend stond het rendement op 10-jarige Spaanse staatsleningen op 6,4 procent, tegen ruim 7 procent op donderdag. Voor 10-jarige Italiaanse staatsobligaties stond de rente op 5,7 procent. Een dag eerder was dat nog 6,3 procent.
Inflatie
De Europese beurzen zullen vrijdag voornamelijk moeten teren op de vreugde over 'Brussel' en enkele cijfers over de Europese en Amerikaanse economie. Bedrijfsnieuws is er weinig.
De Duitse detailhandelsverkozen bleken in mei met 0,3 procent te zijn gedaald ten opzichte van de maand daarvoor, zo werd vrijdagochtend bekend. Verder komen er nog onder meer cijfers over de inflatie in de eurozone en de consumptie in de VS.
Randstad
Uitzendconcern Randstad maakte voorbeurs bekend banen te gaan schrappen in Nederland en Duitsland. Met de reorganisatie zijn kosten van 20 miljoen euro gemoeid die in de komende maanden zullen worden genomen. Het concern meldde niet hoeveel banen bij de herstructurering verloren zullen gaan. Beleggers leken ingenomen te zijn met de mededeling. Randstad noteerde rond 9.45 uur 3,2 procent hoger op 22,93 euro.
De euro was vrijdagochtend 1,2580 dollar waard. Flink meer dan bij het sluiten van de beurzen op donderdag, toen de euro 1,2431 dollar. Een vat lichte Amerikaanse olie was 2,6 procent duurder en kostte 79,24 dollar. Brentolie steeg 2 procent tot 93,18 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl